Kreu

FRAGMENTE TË ARKITEKTURËS BASHKËKOHORE SHQIPTARE

Shpëtim Berisha(Arkitekt)

Muzeu i Edukimit

Vendndodhja:Suharekë - Kosovë
Tipologji: Kulturë
Autor|ët:Shpëtim Berisha
Viti i realizimit:2007-2013
Bashkëpunëtorët:Alma Leti Berisha, Fadil Gashi, Patrik Tunaj, Kamer Bytyqi, Hekuran Kuqi Besim Bytyqi, Avni Gashi, Agan Lezi, Agron Nagavci, Kushtrim Kryeziu, Nexhat Behrami
Fotografia: Shpëtim Berisha
Muzeu i Edukimit
Ndërtimi i Muzeut të Edukimit ka një histori shumëvjeçare dhe simbolikë të jashtëzakonshme për komunitetin dhe për zhvillimin e arsimit në komunën e Suharekës. Kjo ndërtesë ka qenë shkolla e parë zyrtare. Ajo është ndërtuar në vitin 1928 dhe ka pasur vetëm një kat. Më pas ndërtesa u zgjerua duke e shtuar edhe me një kat dhe si e tillë shërbeu për shumë vite. Kjo ndërtesë shkollore u kthye në një simbol të rëndësishëm të rezistencës dhe rritjes së vetëdijës kombëtare, kulturore dhe shoqërore. Mësues nga Kosova dhe Shqipëria kanë kontribuar për të krijuar dhe frymëzuar një shoqëri të arsimuar, që ka mbrojtur dhe ndërtuar vendin. Struktura në formë kubi, simbolizon rregullin në hapësirë dhe e bën ndërtesën të qëndrueshme. Shtyllat dhe trajektoret konstruktive tregojnë vlera të rëndësishme të tilla si bashkësi, sistem, hierarki, përforcim, inerci, stabilitet dhe strukturë. Kjo paraqitje simbolike përcjell mesazhin se nëpërmjet rregullit dhe sistemit të një shoqërie, që ruan një hierarki të qartë, mund të ndërtojmë struktura shoqërore të qëndrueshme dhe funksionale. Ky objekt ia ka dalë të krijojë një dialog ndërmjet materialeve të vjetra të fasadës ekzistuese dhe materialeve të reja prej betoni natyral. Guri natyral dhe betoni janë dy materiale të forta dhe të durueshme. Dialogu ndërmjet tyre përcjell simbiozën e strukturave arkitektonike të së kaluarës dhe të tashmes, duke treguar vlerën e trashëgimisë kulturore dhe vazhdimësinë e zhvillimit të shoqërisë
Fotografia: Shpëtim Berisha
Fotografia: Shpëtim Berisha
Kjo strukturë ka një spektër të gjerë qëllimesh dhe funksionon në të 365 ditët e vitit. Galeria e jashtme dhe rampa e ndërtesës sigurojnë një mjedis të hapur dhe lëvizshmëri të pandërprerë për vizitorët, të cilët mund të shohin veprat e artit të ekspozuara në vitrinat e jashtme. Po ashtu, kinemaja verore me dy skena e gjallëron shumë jetën kulturore të qytetit, duke ofruar mundësi të shumta për shfaqje të ndryshme dhe performanca cilësore.Mjedisi rrethues i ndërtesës është një element i qenësishëm, që i jep vitalitet këtij objekti. Vendosja e saj në një zonë të mbrojtur nga zhurmat urbane është zgjedhja e duhur. Qarkullimi i ujit nga shatërvani në qendër ndikon në mikroklimën e mjedisit të saj, duke e bërë këtë ndërtesë jo vetëm tërheqëse vizualisht, por edhe një mjedis të këndshëm për të qëndruar dhe çlodhur. Mjediset e brendshme janë projektuar për shfaqje të arteve të ndryshme bashkëkohore dhe përdorimi i materialeve dhe ngjyrave të ngjashme me strukturën e objektit të jashtëm plotëson më së miri këtë cikël simbiotik të kompozimit arkitektonik. Muzeu i Edukimit është jo vetëm një pjesë e historisë së arsimit, por gjithashtu një simbol i arritjeve të komunitetit dhe një shembull se si një strukturë arkitekturore mund të përcjellë mesazhe dhe simbolika të rëndësishme për shoqërinë.

previous

next

Këtu mund te ridrejtoheni në faqet e internetit për të blerë apo porositur vëllimin tonë të parë ose të dytë. Mos e humbisni këtë mundësi për të pasuruar njohuritë tuaja për projektet më të fundit arkitekturore në Shqipëri dhe Kosovë.

Projektuar dhe zhvilluar nga gridcoding.com

AL