Kreu

FRAGMENTE TË ARKITEKTURËS BASHKËKOHORE SHQIPTARE

Florian Nepravishta(Arkitekt)

Qendra e Biznesit Tirana

Vendndodhja:Lundër - Shqipëri
Tipologji: Shërbime
Autor|ët:Florian Nepravishta
Viti i realizimit:2020 - 2021
Bashkëpunëtorët:Xhejsi Baruti, Vjola Ilia, Fiona Nepravishta, Rezart Pogaçe,Gentian Lipe, Alfred Lako, Ylli Bilali
Fotografia: Florian Nepravishta
Qendra e Biznesit Tirana
“Tirana Business Center“ u projektua për të marrë një rezultat të balancuar midis funksionalitetit, ndryshueshmërisë dhe cilësisë së mjedisit të brendshëm, duke plotësuar gjithashtu konfigurimin e tij të veçantë vëllimor në raport me mjedisin përreth. Zona përmban objekte dy dhe tre kate me funksion shërbimi, ku përfshihet dhe qendra e madhe tregtare TEG. Pozicioni i sheshit të ndërtimit në zonën përballë TEG, bazuar dhe në planin rregullues të Tiranës, ishte i favorshëm për funksionin tregtar të propozuar. Objekti ndodhet në një pozicion strategjik dhe lehtësisht i arritshëm, duke pasur qasje të drejtpërdrejtë nga “Rruga e Vilave” në krahun veriperëndimor dhe rruga “Ligatat” në krahun juglindor. Ndërtesa shquhet për një kompozim racional dhe bashkëkohor. Ajo zhvillohet me dy kate mbi tokë me një lartësi maksimale prej 11 metrash dhe një kat parkimi nëntokë. Disa variabla, duke përfshirë mënyrën e përdorimit, shpërndarjen e ambienteve, rregullimin dhe orientimin e parcelës, kontribuan në konfigurimin vëllimor përfundimtar të saj. Vëllimi i objektit është konceptuar si bashkim i disa kubave të vendosura përgjatë aksit qendror të objektit me shtrirje gjatësore që ndahen ndërmjet tyre nga rripa të zgavruara të vetratave anësore të orientuara nga lindja dhe perëndimi. Kubi ballor me anë të një strehe të madhe në lartësinë e dy kateve në formë portiku, përfshinë vetratën e thyer ballore me hyrjen kryesore të vendosur paralel me “Rrugën e Vilave”. Dy hyrje të çojnë në brendësi të objektit, hyrja kryesore ndodhet në orientimin veriperëndimor dhe dalja në pjesën e pasme. Paraqitja modulare hapësinore plotëson nivelet e ndryshueshmërisë, duke lejuar që pjesa e brendshme të përshtatet me ndryshimet e kërkesës së përdorimit në të ardhmen. Dizajni krijon një tranzicion ritmik të eksterierit në ambientet e brendshme duke përdorur ngjyrat e zeza, teksturën e drurit dhe të betonit.
Fotografia: Florian Nepravishta
Fotografia: Florian Nepravishta
Një rëndësi e veçantë i është kushtuar fasadave, ku rifiniturat theksojnë dhe përputhen me volumin e ndërtesës. Në konceptimin e saj janë marrë në konsideratë veshja me panelet e përbëra, duke rezultuar në një fasadë të ventiluar me ngjyrë të zezë. Në këtë qasje, ndërtesa ka një estetikë tërheqëse, pasi krijohet një lojë me vëllimet e kuboideve të shpërndara për të mos lejuar që fasada të shfaqet monotone. Hapjet e mëdha të vetratave lejojnë dritë të bollshme në brendësi të ndërtesës, duke dhënë një ndjenjë të zgjerimit të hapësirës. Oborri i ndërtesës është shtruar me pllaka betoni të vendosura në formë mozaiku. Në pjesën rrethuese të objektit kemi hapësira të gjelbëruara. Oborri përreth ofron hapësira parkimi të jashtëm për punonjësit dhe vizitorët. Veçoritë shprehëse arkitekturore si fasada e ventiluar me pllaka me ngjyrë të zezë, streha në hyrje të ndërtesës dhe dekorimi me pllaka imitim druri, rrisin vlerën estetike të ndërtesës. Pamja e objektit në veçanti, por edhe në kuadrin e një grupi ndërtesash të reja dhe bashkëkohore, të çon në përfundimin se stili i thjeshtë dhe i unifikuar arkitekturor i tij i ka sjellë vlerë zonës. Ndikimi vizual është pozitiv, ndërsa zgjidhja funksionale respekton kërkesat dhe pritshmërinë e klientit duke ndjekur standardet shqiptare të projektimit dhe ndërti

previous

next

Këtu mund te ridrejtoheni në faqet e internetit për të blerë apo porositur vëllimin tonë të parë ose të dytë. Mos e humbisni këtë mundësi për të pasuruar njohuritë tuaja për projektet më të fundit arkitekturore në Shqipëri dhe Kosovë.

Projektuar dhe zhvilluar nga gridcoding.com

AL