Kreu

FRAGMENTE TË ARKITEKTURËS BASHKËKOHORE SHQIPTARE

Jurtin Hajro(Arkitekt)

Xhamia e Ballies

Vendndodhja:Elbasan - Shqipëri
Tipologji: Fetare
Autor|ët:Jurtin Hajro, Artan Hysa
Viti i realizimit:2023
Bashkëpunëtorët:Premton Braha, Gentian Kica, Olsi Aluku, Ardiola Bardhoshi, Fiona Mali, Endri Zhuleku, Orion Zavalani, Gezim Bakiu, Arben Ramkaj, Myftinia Elbasan
Fotografia: Besart Cani
Xhamia e Ballies
Punimi i këtij projekti është konceptuar me synimin për të sjellë një arkitekturë bashkëkohore, por që me formën e saj të përcjellë mesazhe mbi trashëgiminë traumatike social-politike në vendin tonë, me përgjegjësinë për t’iu qasur të ardhmes të mirëinformuar ndaj të shkuarës. Ritmi i fasadës në raport me dritën, kupola e risjellë përmes mbivendosjes së unazave tetëkëndore, minaret si elemente vertikale, janë konceptuar si interpretime gjeometrike të traditës islame, duke përdorur materiale bashkëkohore. Këto elemente simbolizojnë triumfin e dimensionit shpirtëror, kundrejt shtrëngimeve të sistemeve politike. Konceptimi i hapësirës së brendshme synoi krijimin e përjetimeve që nxisin marrëdhënien ndërmet Qenies njerëzore dhe Krijuesit. Kjo prani është e kontrolluar me kujdes, duke shërbyer si urë lidhjeje midis hapësirës së brendshme dhe asaj të jashtme. Hyrja e dritës është me qëllim ruajtjen e një burimi jo të drejtpërdrejtë, qe thekson ndjesinë për kohën. Ftesa për meditim, përbën aspektin themelor të kësaj qasjeje, duke përfshirë disa nga elementet kyçe në kompozimin e hapësirave të xhamisë. Projekti i Xhamisë së Ballies ishte një mundësi e rëndësishme në zhvillimin e aftësive tona dhe ndërmarrjen e sfidave të mëtejshme në mjedise profesionale, në marrëdhënie me klientë dhe aktorë të tjerë.
Fotografia: Besart Cani
Fotografia: Besart Cani
Me rëndësi të veçantë jo vetëm si projekti ynë i parë i pavarur, por edhe me peshën e historisë së një prej xhamive më të njohura dhe emblematike të Elbasanit të vjetër, Xhamia e Ballies u kthye në detyrë të rëndësishme me përgjegjësi të lartë, që kërkonte përgatitje të mirë dhe përqendrim në procesin e projektimit. Të vëmendshëm ndaj jetës qytetare, hapësirës publike të qytetit dhe me përgjegjësi ndaj një komuniteti me ndjeshmëri të lartë shpirtërore, ky projekt kërkonte që të gjitha detajet dhe veprimet tona të tregonin kujdes dhe respekt ndaj trashëgimisë kulturore të kësaj zone. Me përdorimin e materialeve cilësore dhe teknologjisë së kohës, për të ofruar mjedis të sigurt dhe të përshtatshëm për qytetarët dhe komunitetin, Xhamia e Ballies krijon një perspektivë të re dhe vizion afatgjatë për ne, që do të na shërbejë si model për projektet e ardhshme.

previous

next

Këtu mund te ridrejtoheni në faqet e internetit për të blerë apo porositur vëllimin tonë të parë ose të dytë. Mos e humbisni këtë mundësi për të pasuruar njohuritë tuaja për projektet më të fundit arkitekturore në Shqipëri dhe Kosovë.

Projektuar dhe zhvilluar nga gridcoding.com

AL