Kreu

FRAGMENTE TË ARKITEKTURËS BASHKËKOHORE SHQIPTARE

Arianit Loxha, Behar Dyla(Architect)

Shkolla e Mesme e Muzikës “Halit Kasapolli”

Vendndodhja:Pejë - Kosovë
Tipologji: Edukim
Autor|ët:Arianit Loxha, Behar Dyla
Viti i realizimit:2019 - 2022
Bashkëpunëtorët:Kenan Krasniqi, Rasim Mjekiqi, Xhemajli Kastrati, Edison Maloku
Fotografia: Dren Shala
Shkolla e Mesme e Muzikës "Halit Kasapolli"
Ndërtesa e shkollës së mesme të muzikës „Halit Kasapolli“, është një shprehje e bukur poetike, e cila me finesë bën lidhjen midis muzikës, arkitekturës dhe natyrës në kontekstin e qytetit të Pejës dhe vendosjes së tij në grykën e Bjeshkëve të Nemura. Pikërisht kjo siluetë e jashtëzakonshme dhe e fuqishme natyrore, së bashku me vizuelizimin e epitomës së muzikës klasike (dhe jo vetëm), kanë qenë frymëzim gjatë konceptualizimit të kësaj ndërtese unike, i shprehur si mishërim i formulimit të njohur të poetit gjerman J.W.Goethe, i cili thotë se “Arti i arkitekturës është muzikë e ngrirë...” për të vazhduar “...gjendja shpirtërore që buron nga arkitektura i afrohet efektit të muzikës”. Megjithëse, për realizimin e projektit ishte në dispozicion një buxhet modest, ai është shembull i veçantë brenda krijimtarisë së AB Group, e cila shtrihet për më se dy dekada.
Fotografia: Dren Shala
Fotografia: Dren Shala
Peja, portretizohet si një qytet shumë i veçantë dhe me histori të pasur kulturore, e ky projekt, në njëfarë mënyre, është përpjekje për të lënë gjurmët e arkitekturës bashkëkohore në këtë qytet të lashtë. Shkolla e mesme e Muzikës, është një dhuratë e artistëve për artistët, muzikantët, këngëtarët dhe krijuesit e gjeneratave të reja, të cilët, ndoshta, ndjejnë se janë inspiruar nga shembujt e mëdhenj që ka dhuruar qyteti i Pejës si: Ehat Musa, Xhevdet Sahatqiu, Petrit Ceku, Rita Ora (Sahatqiu) dhe Dua Lipa

previous

next

Këtu mund te ridrejtoheni në faqet e internetit për të blerë apo porositur vëllimin tonë të parë ose të dytë. Mos e humbisni këtë mundësi për të pasuruar njohuritë tuaja për projektet më të fundit arkitekturore në Shqipëri dhe Kosovë.

Projektuar dhe zhvilluar nga gridcoding.com

AL