Kreu

FRAGMENTE TË ARKITEKTURËS BASHKËKOHORE SHQIPTARE

Besnik Grainca(Arkitekt)

MALAJ-A Zyrat Qendrore

Vendndodhja:Shkozet, Durrës - Shqipëri
Tipologji: Administratë
Autor|ët:Besnik Grainca
Viti i realizimit:2018
Bashkëpunëtorët:Genti Sila
Fotografia: Agon Nimani
MALAJ-A Zyrat Qendrore
Duke marrë parasysh vendndodhjen e objektit, objektivi parësor i këtij koncepti ishte ndërtimi i një strukture të re ikonike brenda kësaj zone industriale. Kemi krijuar një formë të pastër kubike të mbështjellë me xham, duke orientuar në 45 gradë boshtet e profileve strukturore të fasadës, për të krijuar një model romboid, i cili më pas u bë elementi kryesor estetik si nga jashtë, ashtu edhe nga brenda. Objekti mishëron një strategji mjedisore shumë progresive, me fasadën e tij të xhamit që mbështjell të tre anët e godinës, duke maksimizuar sasinë e ndriçimit natyror dhe të ajrosjes, si dhe kafazin e shkallës që vazhdon si një atrium deri në tarracë, duke mundësuar qarkullimin natyral të ajrit të pastër. Kjo zgjidhje minimizon në këtë mënyrë varësinë nga ftohja dhe ngrohja artificiale, redukton konsumin e energjisë së ndërtesës duke e bërë atë më të ndjeshme ndaj mjedisit natyror. Xhami përbëhet nga një shtresë e jashtme me xham të dyfishtë izolues termik, që mbron nga rrezet ultravjollcë, ndërsa nga brenda, mjediset janë të pajisur me perde të automatizuara që hapen dhe mbyllen sipas lëvizjes së diellit. Hapësira e brendshme bazohet në parimet e një mjedisi, që ofron një lidhje të fortë me punonjësit e tyre duke harmonizuar botën virtuale, fizike dhe sociale.
Fotografia: Agon Nimani
Fotografia: Agon Nimani
Përfundimi i suksesshëm i një projekti shpesh matet nga rezultati, por arritja e qëllimeve fillestare dhe përjetimi i një procesi të plotë të projektimit dhe realizimit mund të kontribuojë gjithashtu në mënyrë të konsiderueshme në kënaqësinë e përgjithshme. Nga kjo pikëpamje, vlen të përmendet se të gjitha qëllimet e përcaktuara në konceptin e projektit u arritën dhe vetë procesi i projektimit dhe realizimit u bë një burim kënaqësie. Ne projektuam pothuajse të gjithë elementët, përveç karrigeve dhe kemi bashkëpunuar me punishtet vendase për prodhimin e tyre. Elementet e projektit, të cilat përfshinin fasadën e xhamit, dyert e brendshme, lavamanët, tavolinat dhe karakteristika të tjera të ndryshme, u krijuan me vëmendje të jashtëzakonshme ndaj detajeve, duke arritur në një produkt përfundimtar vërtet unik dhe të personalizuar.

previous

next

Këtu mund te ridrejtoheni në faqet e internetit për të blerë apo porositur vëllimin tonë të parë ose të dytë. Mos e humbisni këtë mundësi për të pasuruar njohuritë tuaja për projektet më të fundit arkitekturore në Shqipëri dhe Kosovë.

Projektuar dhe zhvilluar nga gridcoding.com

AL