Kreu

FRAGMENTE TË ARKITEKTURËS BASHKËKOHORE SHQIPTARE

Armand Vokshi(Arkitekt)

Ambasada e Paqes

Vendndodhja:Tiranë - Shqipëri
Tipologji: Kulturë
Autor|ët:Armand Vokshi
Viti i realizimit:2019-2021
Bashkëpunëtorët:Alba Caja, Kristiana Aliaj, Jani Toçi, Soni Oka, Gent Lipe
Fotografia: Evisa Kasaj
Ambasada e Paqes
“Çfarë mund të bëni për të promovuar paqen në botë? Shkoni në shtëpi dhe duajeni familjen tuaj” NËNË TEREZA Selia e re e Ambasadës së Paqes ndodhet në një vend të favorshëm, buzë rrugës së Elbasanit, në hyrjen lindore të Tiranës, pranë Parkut të Madh. Terreni i pjerrët mbi të cilin është ndërtuar ndërtesa ishte sfidues. Pjerrësia dhe kushtet e dendura urbane ndikuan në elementet bazë të projektimit të saj.Ambasada e Paqes është në pronësi të Federatës së Paqes Universale (FPU), një rrjet ndërkombëtar dhe ndërfetar individësh dhe organizatash, që përfshin përfaqësues nga feja, qeveria, shoqëria civile dhe sektori privat, i përkushtuar për promovimin e paqes në botë. Federata e Paqes Universale është një OJF me status të përgjithshëm konsultativ pranë Këshillit Ekonomik dhe Social të OKB-së. FPU mbështet punën e Kombeve të Bashkuara, veçanërisht në fushat e ndërtimit të paqes ndërfetare, edukimit për paqen dhe forcimit të familjes. Konceptualisht, ndërtesa është trajtuar si një “Shtëpi e Paqes”, ku forma parësore dhe e thjeshtë e ndërtesës i është nënshtruar një procesi skulpturor prerjesh dhe çarjesh për t’i dhënë asaj një pamje bashkëkohore dhe dinamike.
Fotografia: Evisa Kasaj
Fotografia: Evisa Kasaj
Çarje të tjera dalluese lejojnë hyrjen e dritës natyrale në katet e poshtme, të cilat përdoren për zyra dhe salla konferencash. Ngjyra e bardhë simbolizon pastërtinë e paqes që ekziston dhe që duhet të ekzistojë mes njerëzve, ndërsa ngjyra e kuqe në të çarat e bëra mbi ndërtesë thekson brishtësinë e paqes. Ky kontrast midis dy ngjyrave merr pamje të ndryshme pasi intensifikohet ose zbehet me lëvizjen e diellit gjatë ditës, ndërsa ndriçimi i natës paraqet një perspektivë tjetër pamore. Duke parë nga ndërtesa, njerëzit mund të kenë një pamje panoramike të qytetit dhe parkut të madh nga tarraca e madhe dhe hapjet e ndryshme në fasadë. Kjo është bërë e mundur nga një projekt i veçantë ndërtimi në beton të armuar. Imazhi i jashtëm i ndërtesës pasqyron një stil modern linjash të pastra, përmes fasadave me pllaka të bardha, të ndërthurura me elementë xhami, duke i dhënë asaj një përbërje të ekuilibruar. Objekti është i pajisur me teknologji të lartë dhe përmban elementë të veçantë, që e bëjnë atë një nga ndërtesat institucionale më të përparuara në Shqipëri.Salla prej 300 vendesh e vendosur nën tokë, së bashku me një sërë zyrash dhe mjedisesh ndihmëse, janë rezultat i një studimi të detajuar të futjes së dritës zenitale përmes dritareve të vendosura në planimetrinë përdhese

previous

next

Këtu mund te ridrejtoheni në faqet e internetit për të blerë apo porositur vëllimin tonë të parë ose të dytë. Mos e humbisni këtë mundësi për të pasuruar njohuritë tuaja për projektet më të fundit arkitekturore në Shqipëri dhe Kosovë.

Projektuar dhe zhvilluar nga gridcoding.com

AL