Kreu

FRAGMENTE TË ARKITEKTURËS BASHKËKOHORE SHQIPTARE

Alfons Shtjefni(Arkitekt)

Tempulli më i ri katolik, Kisha Naraç

Vendndodhja:Naraç, Shkodër - Shqipëri
Tipologji: Fetare
Autor|ët:Alfons Shtjefni
Viti i realizimit:2023
Bashkëpunëtorët:
Fotografia: Liridon Cani
Tempulli më i ri katolik, Kisha Naraç
Lumi sjell gurët, ajri sjell idetë dhe drita i realizon ato. Kështu fillon fantasia për krijimin e tempullit të ri katolik, të stilit modern. I pari objekt i këtij lloji në Republiken e Shqipërisë, i projektuar dhe i ndërtuar totalisht nga arkitekt shqiptar dhe nga punonjës dhe produkte të vendit. Fshati ku ndërtohet ky tempull është afër një lumi. Ndërtimi prej betoni është materiali më i arsyeshëm dhe më i pershtatshëm në peisazhin e tillë që ka ky fshat. Kudo nëpër rrugë shikon guraleca lumi, sepse dikur para kohës së komunizmit në këtë fshat kalonte lumi. Fshati gjatë kohës së komunizmit u zhvendos nga sipër lumit, ku ishte, poshtë lumit, pasi u ndërtua një digë për devijimin e lumit për të tharë tokat bujqësore që përmbyteshin në atë fushë, në fushën e Zadrimës. Arkitekti është i këtij fshati, me një formim të krishterë. Është formuar si arkitekt në Akademinë e Arkitekturës në Mendrisio, në Zvicër. Është diplomuar nga një arkitekt i famshëm botëror, arkitekti Mario Botta dhe ka qenë për më shumë se një vit e gjysëm student i arkitektit fitues të “Pritzker Price” 2009, Peter Zumthor. Arkitekti ka punuar dhe bashkëpunuar me disa studio të ndryshme në Zvicër. Ka qenë fitues në disa konkurse ndërkombëtare të realizuara në bashkëpunim me këto studio. Ideja për realizimin e këtij objekti erdhi si rrjedhojë e formimit të këtij çunaku të këtij fshati dhe dëshirën e madhe për të krijuar dicka të veçantë, të bukur, për ti dhëne shpresë fshatit.
Fotografia: Liridon Cani
Fotografia: Liridon Cani
Vetëm duke hyrë brenda arrin të kuptosh çfarë ka aty. Janë disa mure që lejojnë dritën të shkojë vetëm në një drejtim. Ti hyn brenda dhe surprizohesh nga madhështia, lartësia e këtij objekti. Prej pjerrësisë që ka ky object, duke ju afruar altarit, ti ndjen sikur po zvogëlohesh dhe në të vërtetë gjendesh 30 cm më poshtë kur je para altarit. Është një sensacion unik që përjeton besimtari duke u afruar afër altarit të këtij tempulli. E gjithë drita është e drejtuar vetëm tek altari. Çatia është e ngrohtë, prej druri, e pastër si një gjethe limoni, nga ku erdhi edhe frymëzimi për këtë çati. Tani kisha është bërë me të vërtetë qendra e re e fshatit. Të gjithë banorët e këtij fshati kanë një pamje ndryshe nga oborret e shtëpive të tyre. Gjithashtu edhe nga fshatrat e tjerë afër dallohet prezenca e këtij tempulli katolik në dioqezën e Sapës, në veri të Shqipërisë, në Bashkinë e Vaut të Dejës, në fshatin Naraç

previous

next

Këtu mund te ridrejtoheni në faqet e internetit për të blerë apo porositur vëllimin tonë të parë ose të dytë. Mos e humbisni këtë mundësi për të pasuruar njohuritë tuaja për projektet më të fundit arkitekturore në Shqipëri dhe Kosovë.

Projektuar dhe zhvilluar nga gridcoding.com

AL