Kreu

FRAGMENTE TË ARKITEKTURËS BASHKËKOHORE SHQIPTARE

Olsi Eft'himi(Arkitekt)

ArTurbina

Vendndodhja:Tiranë - Shqipëri
Tipologji: Kulturë
Autor|ët:Klesta Qirici, Keti Hoxha
Viti i realizimit:2015-2018
Bashkëpunëtorët:Helidon Kokona, Deshira Mena, Spiro Drita
Fotografia: Besart Cani, Marlein Topçiu, Gerta Xhaferaj
ArTurbina
Teatri është një manifestim fizik i jashtëzakonshëm i rëndësishëm i dashurisë për kulturën. Në një vend të varfër si Shqipëria, ndërtimi i një teatri të ri perceptohet si një proces forcimi dhe reflektimi për të ardhmen e artit. Prandaj kërkohet më shumë sesa thjesht të projektohet ndërtesa, por të krijohet një arkitekturë frymëzuese me forcë novatore, intelekt rigoroz dhe ekzekutim të guximshëm. Më shumë se njëzet vjet pas rënies së regjimit totalitar, nevoja për të investuar në një teatër të ri për brezin e ri u bë realitet. Për të realizuar këtë projekt, na u desh të kanalizonim të gjithë energjinë e re në një ndërtesë frymëzuese dhe emancipuese. Synimi ishte krijimi i një podiumi kulturor për të zhvilluar jetën shoqërore, artin, marrëdhëniet ndërvepruese dhe për t’i përkitur ndërtesës lagjes dhe qytetit. Projekti përbëhet nga 3 ndërtesa dhe 2 rezervuarë ekzistues uji, njëra mbi dhomën e pompimit dhe tjetra prapa ndërtesës në nivelin e tokës. Koncepti urban zbatohet nga një shesh që shtrihet në të gjithë gjatësinë e fasadës së ArTurbina, duke krijuar një lidhje me ndërtesat përreth. Skena dhe sheshi komunikojnë përmes shumë hapjeve në fasadë duke rezultuar në një marrëdhënie dinamike mes publikut dhe artistëve gjatë provave. Sheshi është projektuar gjithashtu si një hapësirë e ndryshueshme dhe e kthyeshme ku publiku dhe banorët do të ndjejnë një ndjenjë më të fortë të vendit dhe komunitetit. Dy skena shumë funksionale me auditore 400 dhe 150 vendesh formojnë konfigurime të ndryshme që përcaktojnë marrëdhënien skenë-auditor. Koncepti urban përcaktohet duke krijuar një hapësirë publike e cila gjeneron marrëdhënie midis ndërtesës dhe qytetit. Para projektit, zona përbëhej nga një ndërtesë zyre, pranë saj një hangar industrial i braktisur dhe një oborr i shtëpisë që përdorej në mënyrë informale si parking.
Fotografia: Besart Cani, Marlein Topçiu, Gerta Xhaferaj
Fotografia: Besart Cani, Marlein Topçiu, Gerta Xhaferaj
Me të mbërritur në vend, në këndin e sipërm më të dukshëm, qëndron një cilindër transparent, i cili krijon një nga elementët më sugjestivë të ndërtesës për vizitorët dhe artistët. Depozita e ujit dhe tarraca e dhomës së vjetër të pompës janë shndërruar në hapësira tërheqëse për shfaqje bashkëkohore dhe ekspozita të përkohshme. Në këtë projekt, energjia e bashkëjetesës mes së resë dhe së vjetrës i jep një atmosferë magjike skenës së artit. ArTurbina nuk është thjesht një rindërtim, nuk është thjesht një godinë e re arkitekturore, nuk është thjesht një teatër, nuk është thjesht skenë apo kërcim. Projekti synoi një arkitekturë unike në funksion të teknologjisë së shfaqjeve artistike. Meqenëse e vjetra frymëzon të ardhmen, ne kemi ruajtur një gamë materialesh nga ndërtesa origjinale. Fasada është bërë me kolona të holla prej betoni të ekspozuar për të krijuar një komunikim me guaskën e vjetër të ndërtesës ekzistuese.përveç betonit; Një tjetër element i rëndësishëm është përdorimi i metalit të ndryshkur, i cili rikthen kujtesën e përdorimit të ujit në jetën e mëparshme të ndërtesës. Komunikimi midis auditorit 400 ulëse dhe sheshit bëhet fleksibël nëpërmjet përdorimit të një lëkure të dyfishtë prej druri prapa dritareve përballë sheshit. I gjithë vendi i rinovuar është vendosur mbi një shtresë guri vendas shqiptar

previous

next

Këtu mund te ridrejtoheni në faqet e internetit për të blerë apo porositur vëllimin tonë të parë ose të dytë. Mos e humbisni këtë mundësi për të pasuruar njohuritë tuaja për projektet më të fundit arkitekturore në Shqipëri dhe Kosovë.

Projektuar dhe zhvilluar nga gridcoding.com

AL